top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverjonathanenmathilde

Nog altijd een taboe.

Bijgewerkt op: 1 okt. 2018

Zo lang de berichtgeving over psychisch verwarde personen steeds zo in het nieuws is, voelen wij dat er nog een taboe rust op psychische ziekte(n). Het ligt allemaal veel genuanceerder. Er zijn verschillende gradaties. Maar wie durft erover te spreken zo lang er nog zó veel schaamte op die verwardheid ligt?


De ene psychisch verwarde persoon is de andere niet. En: de verwardheid kan ook ontstaan bij dood-normale, leuke mensen die ook niet weten wat hen overkomt... Plots terecht komen in een verwarde, hypo-mane of psychotische toestand dat heb je de eerste keer wellicht zelf niet eens direct door en de omgeving ook niet. Het verwarde gedrag kan langzaam verergeren. En je kunt - gelukkig - ook (langzaam) herstellen!
Wij vinden het belangrijk niet te spreken over een verward persoon, maar een persoon met (tijdelijk) verward gedrag.

"DOOR HET LINT (VERBONDEN) is een theatervoorstelling die door middel van verschillende disciplines (muziek, beeld, dans, toneel) het taboe dat rust op psychische ziekte / kwetsbaarheid wil doorbreken. Het is ons verhaal, maar ook universeel. Het gaat over het leven als mens. Over de psychische kwetsbaarheid van IEDER mens. En ook over de menselijke kant van een psychiatrisch patiënt. Het is interessant voor iedereen die er privé of in werk mee te maken heeft gehad. Iedereen kent wel iemand die mentaal is vast gelopen. Dit kan zich uiten in een burn-out, depressie, (hypo)manie of psychose (wat overigens ook zo maar kan ontstaan na een bevalling, in de kraamtijd).

Een psychische ziekte kan iedereen plotseling overkomen, zij het in verschillende gradaties. Wij hopen met onze voorstelling het taboe dat nog op psychische ziekte rust te doorbreken. Het verhaal lijkt nog niet uitverteld; wij ervaren steeds opnieuw hoe weinig mensen weten en hoe veel mensen er nog over zwijgen. Daarom zouden meer mensen dit stuk nog moeten zien. Het is ten slotte niet besmettelijk...

Het is een hoopvol verhaal, vol liefde, wat kan inspireren, aan het denken zetten, bemoedigen... want we zijn allemaal; ja, we zijn allemaal maar mensenkinderen!

136 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

overweldigend

overweldigd door de omstandigheid schaamtevol toegeven dat het weer is misgegaan mezelf op de kop geven en de tijd gunnen om - opnieuw - te herstellen léven vanuit mezelf - ten voeten uit - angst niet

Comments


bottom of page